Віза для дитини

Зміст

Відправитися за кордон разом з дитиною — дуже цікаво і пізнавально. Вражень вистачить всім членам сім'ї. Однак важливо правильно підготуватися до поїздки, інакше вона може не відбутися, зірватися, і довгоочікувана відпустка буде безнадійно зіпсований. Сьогодні ми поговоримо про візи для дітей.

Що це і навіщо вона потрібна

Це дозвільний документ, який дозволяє перетнути кордон з тією чи іншою країною. Якщо з тією державою, де ви вирішили провести відпустку, у Росії безвізовий режим, вважайте, що вам пощастило. Віза в цьому випадку не потрібно. Це стосується виїзду в Абхазію, Азербайджан, Аргентину, на Багамські острови, у Бразилії, під В'єтнам, в Домінікану, в Ізраїль, Єгипет, Туреччину, на Мальдіви та інші екзотичні країни.

У всіх інших випадках необхідна віза. Причому не тільки при в'їзді в країну, але іноді і при виїзді (так звана «виїзна віза»). Сама трудомістка в оформленні — Шенгенська віза.

В залежності від мети поїздки дитині може бути видана віза транзитна (якщо він перетинає кордони кількох країн), туристична (ви їдете на відпочинок), студентська (дитина поступила вчитися в закордонне навчальний заклад).

Правильно оформлена віза — гарантія того, що прикордонний контроль не «заверне» вас в аеропорту і відпустку біля моря під пальмами або в Європі відбудеться, як і було заплановано.

Правила оформлення шенгенської візи дитині можна подивитися в наступному відео.

Загальні правила для всіх дитячих віз

Головне правило — мати посвідчення особи, яке в силу віку передбачено законом.

Якщо дитині немає 14 років, він може бути вписана в закордонний паспорт матері або батька. Природно, за умови, що у них старі паспорти, оскільки в нові біометричні документи дітей не вписують взагалі, там для цих цілей не передбачено місця.

З цієї причини навіть мандрівникові до 2 років буде покладено власний паспорт.

Хлопці від 14 років повинні мати власний закордонний паспорт. Діти, що мають власний паспорт, підписують всі документи на отримання візи власноруч. До 14 років хлопці не можуть подорожувати самостійно, їм обов'язково потрібна компанія з дорослих.

За оформлення дитячої візи доведеться сплачувати консульський збір. В дипломатичних представництвах різних країн він різний (в середньому близько 35 євро). Дітям до 6 років за Шенген можна не платити, так як з 2010 року діє Європейська угода про скасування для певних категорій зборів за отримання візи. Таким чином, дошкільники, не має власного паспорта, дозвільний документ обійдеться безкоштовно.

Набір документів для оформлення віз в різні країни може відрізнятися, перед збором паперів краще зателефонувати в посольство країни, куди ви хочете поїхати, і уточнити діючий в даний час список.

Шенген для дитини

Це найбільш затребувана, але сама «важка» віза. Її доведеться оформляти, якщо ви збираєтеся в одну з країн, які об'єднані Шенгенським законодавством. Перевага в тому, що дозвіл, отриманий один раз, дасть можливість протягом терміну дії вільно переміщатися між країнами, які входять в угоду (а їх 26). До речі, за статистикою, найбільш часто попитом у росіян з дітьми користуються поїздки в Італію, у Францію, Польщу, на Мальту та Іспанію. Великобританія — теж популярний напрям, але в неї Шенгенська віза не потрібна, так як ця країна в угоді не бере участь.

Документи приймає і розглядає посольство. Воно має право відхилити ваше прохання без пояснення причин відмови.

Прийом документів теж може мати свої особливості, де беруть копії, а де-то тільки оригінали. Приклад: польська віза може бути отримана, якщо ви відправили документи в онлайн заявку на сайті диппредставництва, а у Францію ви ніколи не зможете потрапити, якщо не надасте оригінали.

В Латвію, Литву з діток не беруть консульського збору, якщо вони вписані в паспорт батьків, на таких же умовах видається і фінська віза.

На який термін видадуть дитячий Шенген, залежить від цілей подорожі та багатьох інших факторів. Зазвичай це три місяці. Проте в різних країнах різний підхід до вирішення питання: наприклад, в Англії дитина може отримати дозвіл на в'їзд на півроку, і англійська віза не занадто вимоглива до цілей подорожі — вона єдина і для навчання, і для туризму.

Пакет документів для оформлення

Як вже говорилося вище, перелік документів може змінюватися, знайти точний можна на сайті посольства обраної вами країни. Звичайно, в нього входять паспорта батьків, паспорт дитини, його свідоцтво про народження. Якщо дитина їде не з батьками, з кимось із родичів або друзів, з викладачем або тренером, потрібно буде нотаріально завірену згоду від кожного з батьків на таку подорож.

Обов'язково слід правильно заповнити анкету, заяву. Щоб не допустити помилок, зразок заяви завжди представлений на офіційному сайті дипломатичного представництва. Якщо дитина вчиться, то треба прикласти довідку з школи або гімназії.

Оскільки дитина, який їде без мами і тата, не заробляє сам, потрібно спонсорський лист від батьків або іншого родича, він повинен буде надати довідку про свої доходи і кошти на рахунку в банку.

Як правильно заповнити анкету на візу можна подивитися в наступному відео.

Якщо чадо є володарем власного закордонного паспорта, то підпис дитини ставиться під усіма документами на його візу. Неповнолітньому, який вписаний в документи батьків, нічого підписувати не треба.

Що робити, якщо їде тільки один батько

У цьому випадку обов'язковим для проходження прикордонного контролю є згода від другого з батьків, складений і завірений нотаріусом. Якщо мама і тато розлучились, згоду брати потрібно обов'язково. Такий документ не вимагається у виняткових випадках: якщо один з батьків помер, достатньо буде пред'явити свідоцтво про смерть. Якщо батьки позбавлені прав, потрібно буде рішення суду про це і довідку з органів опіки, якщо один з батьків пропав безвісти, достатньо буде взяти довідку про це в поліції.

Візи для дітей в інші країни

В США

Для подорожі в Америку потрібна спеціальна американська віза. США дуже серйозно ставляться до питань дозволу на в'їзд неповнолітнім дітям. Термін дії візи — 3 роки. Вона дозволяє вчитися, відвідуватися родичів, здійснювати туристичні поїздки. Перебувати кожен раз в країні можна не більше 180 днів. Отримати документ можна за стандартною схемою (з обов'язковим співбесідою), а можна за спрощеною (заочно). Рішення приймає візовий офіцер.

Найбільш просто оформити американську візу дитині до 14 років, якщо він подорожує з родичами, що вже мають діючий дозвіл на в'їзд в США. В цьому випадку процедура буде заочної і швидкою.

У всіх випадках, для оформлення візи в Америку вимагається нотаріальне згода батьків (або одного з батьків), документи про фінансове благополуччя сім'ї, спонсорський лист, довідка з місця навчання дитини.

Відео-урок як не отримати відмову в оформленні візи в США можна подивитися в наступному відео.

В країни Європи, що не входять в Шенгенську зону

Мова в даному випадку йде про держави, які увійшли до Євросоюзу, але при цьому не підтримали шенгенське законодавство. Це Румунія, Хорватія, Великобританія і Болгарія. Якщо ви подорожуєте через Великобританію проїздом, то нічого оформляти взагалі не треба - 24 години можна перебувати в країні без візи. Для цього достатньо пред'явити квиток на літак, який буде підтверджувати, що в країні ви тимчасово.

В Болгарію оформляти візу не треба тільки в тому випадку, якщо у дитини є Шенгенська віза. Всім іншим варто звернутися в консульство з відповідною заявою. Особливість виїзду дітей в цю країну полягає в тому, що для отримання візи необхідно довести спорідненість дітей і батьків, навіть якщо їх прізвища збігаються. Тому свідоцтво про народження обов'язково.

Ще один нюанс — для позитивного рішення з питання дозволу на в'їзд до Болгарії батькам доведеться прикласти до пакету документів медичну довідку форми 086-У, яка буде містити інформацію про стан здоров'я сина чи доньки.

Візу в Румунію можна отримати за всіма діючими правилами. Особливостей у оформлення документа саме в цю країну не так багато: на дитину потрібно отримати медичну страховку, яка буде охоплювати весь період перебування дитини в країні, а також час транзиту. Крім того, анкету для отримання в'їзного дозволу слід оформляти на дитину окремо, навіть якщо він вписаний в паспорт батьків.

До 2013 року в Хорватії візи росіянам не вимагалося, але країна вступила в ЄС, і тепер безвізовий режим пішов далеко в минуле. В країну можна в'їхати як за хорватської візи, так і за діючою шенгенською.

В країни Азії

Азіатські країни поділяються на ті, які не вимагають оформлення візи або ж ставлять її по прильоту, і на ті, в які обов'язково потрібно оформити в'їзний документ завчасно. Якщо ви збираєтеся поїхати до В'єтнаму на 15 днів (не більше!), то віза не потрібна зовсім, таке ж правило діє на поїздки дитини в Лаос, Гонконгу і Індонезії. У Малайзії, на Мальдівах і Макао без візи перебувати місяць. Такий же термін для туристів відводять влада Таїланду. На два місяці без візи можна відправитися в Південну Корею.

Якщо ви збираєтеся з М'янми або Непал, то доведеться оформляти візу, але по прибутті в пункт призначення. Непальська віза для дітей до 10 років абсолютно безкоштовна.

У деяких азіатських країнах можна ненадовго затримуватися, отримуючи транзитну короткострокову візу прямо в аеропорту. Наприклад, в Брунеї — на 72 години. У Китаї, в залежності від аеропорту, можна перебувати без візи від 24 до 72 годин.

Останнім часом азіатські країни все частіше висловлюють бажання створити свій аналог Шенген — візу, яка буде дозволяти своєму власникові подорожі по азіатським регіонам з одного-єдиного дозволу.

Провиза

Провиза - це не різновид візи, це всього лише документ, який свідчить про попередній дозвіл на перебування в країні. Ця інформація актуальна для тих, хто збирається відвідати з дитиною Кіпр. Взагалі, у Росії з Кіпром візовий режим, але провиза істотно полегшує в'їзд у цю країну.

Її можна оформити через інтернет, нікуди їхати не потрібно, так само як не буде ніякої тривалої епопеї зі збором документів. Вона видається безкоштовно. Сам штамп у паспорт буде проставлений вже по прибутті на Кіпр.

Оформлення провизы займає близько години, воно не вимагають обов'язкового підтвердження строків перебування, не треба пред'являти куплені квитки туди-назад. Після того як ви відправили заявку на електронну пошту прийде документ, який досить буде роздрукувати і взяти з собою або дати дитині, якщо він подорожує без батьків.

Провиза на Кіпр діє не з моменту отримання, а з моменту в'їзду в республіку. У вас на відпочинок та інші цілі буде 90 днів. Потім Кіпр доведеться залишити і повернутися до нього можна буде лише через півроку, знову отримавши провизу.

Наявність візи однієї держави може потягнути відмову у в'їзді в іншу державу.

Якщо ви подорожуєте з дитиною часто або плануєте робити це як можна частіше, слід пам'ятати, що в деяких країнах вам можуть відмовити у в'їзді, якщо у вас є візи низки інших держав. Так, якщо ви збираєтеся в Лівії, Іран, Саудівську Аравію, Сирію і кілька інших арабських країн і у вас в паспорті стоїть віза Ізраїлю, то вам не просто заборонять в'їзд, але і можуть анулювати свою національну в'їзну візу. Під «гарячу руку» потраплять і ті, хто відвідував країни, що межують з Землею Обітованою, Йорданії та Єгипту.

На грузинському кордоні анулюють раніше видану візу тим, хто відвідав Абхазію і Південну Осетію. Якщо подорожі в ці країни здійснювалися з Росії, то хвилюватися не про що, так як у нашої країни з цими державами безвізовий режим.

Вартість

Вартість візи, як говорилося вище, у кожній країні своя. Більшість країн зовсім звільняють від оплати консульського збору діток до 6 років. Німеччина, Польща, Австрія, Нідерланди та ряд інших держав не беруть грошей з дітей до 12 років. Естонія, Латвія, Швеція, Португалія, Франція, Іспанія та Чехія стягують консульський збір з дітей з 6 до 12 років. Він становить 35-40 євро.

Ціна на візи в країни з особливим візовим режимом, які проставляються за прибуття, зазвичай знаходяться в межах від 15 до 35 євро.

улица код город
Карапуз